Inicio > Comunicados de Prensa > [NdP] Som Energia decideix no presentar-se a la subhasta d’ajudes a les renovables

[NdP] Som Energia decideix no presentar-se a la subhasta d’ajudes a les renovables

[También en: Castellano]

El proper dimecres 17 de maig està programada la subhasta per a l’assignació del règim retributiu específic a les noves instal·lacions d’energies renovables.

La cooperativa de consum i producció d’energies renovables, Som Energia, ha decidit no seguir el joc al Govern i no presentar-s’hi, tot i tenir sobre la taula uns 5 MW en projectes fotovoltaics que podrien estar funcionant a finals de 2017.

Aquesta decisió és fruit de l’evidència que la subhasta, tot i que pretén ser tecnològicament neutral, no dóna les mateixes oportunitats a les diverses tecnologies i afavoreix clarament l’eòlica davant la fotovoltaica. Fer subhastes per a cada tipus de tecnologia respondria a una millor planificació energètica.

Un altre motiu important és el fet que beneficiï els projectes més grans enfront dels petits, ja que les ofertes amb més MW tindran prioritat en el moment de la cassació. Aquest fet no promou un model de generació distribuïda sinó que continua fomentant-ne la concentració en grans projectes. Queda clar que no garanteix un equilibri territorial ja que concentra tots els projectes a les zones de més recurs creant tensions i diferències territorials així com falta d’eficiència i pèrdues en el transport i la distribució de l’energia, entre d’altres desavantatges.

En la mateixa línia, igual que l’anterior subhasta, aquesta és també marginalista i les ofertes adjudicades no obtenen el preu ofert per cadascuna d’elles sinó el preu marginal, aquell resultant del tall de la corbes agregades d’oferta i demanda. Això fa preveure que passi com l’anterior subhasta i que el resultat sigui que la retribució a la inversió sigui nul·la o molt poc atractiva. No s’entén que es mantingui aquest sistema quan ja s’ha comprovat que no funciona i no assegura que els participants ofereixin un preu raonable en comptes de fer ofertes a la baixa buscant entrar a qualsevol preu en el procés de cassació.

També es vol denunciar que les garanties de 60 €/kW són molt elevades per als petits promotors. A més, els requeriments de ràting de les entitats que avalen aquest procés de subhasta allunyen la possibilitat d’utilitzar banca ètica per aconseguir aquests avals.

Som Energia demana al Govern que, tal com es fa en altres països de la UE, es prevegin unes regles de joc específiques per als projectes considerats “comunitaris” (REScoop.eu Community projects) o que es reservin uns megawatts per a aquest tipus de projectes per accedir als ajuts per una altra via. No volem compartir la calçada amb els tràilers, volem un carril bici”.

Recordar que l’any passat Som Energia va posar en marxa una planta de 2 MW fotovoltaics a Alcolea del Río. Aquesta planta no té cap ajuda a la inversió però es creu que hauria de poder optar a la subhasta i així obtenir-la per donar valor a l’aposta arriscada que es va fer.

Malgrat les adversitats, Som Energia vol continuar promovent nous projectes (eòlics, fotovoltaics i minihidràulics). Amb el creixement actual, s’ha calculat que en els propers 5 anys, per tal de cobrir el 50% de l’energia comercialitzada, es necessitarà instal·lar 140 MW.

Més informació:

Nuri Palmada, Projectes: 972 183 385

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *