Inicio > Som Energia > Generación Renovable > Obrim de nou les inversions al capital social voluntari

Obrim de nou les inversions al capital social voluntari

[También en: Castellano]

El 18 d’octubre s’obre una nova oportunitat d’invertir en renovables a través del capital social voluntari de la cooperativa.

Des de Som Energia tenim present l’objectiu d’arribar a cobrir la totalitat de la demanda d’energia renovable amb projectes propis. Amb aquesta voluntat, l’Assemblea de la cooperativa va aprovar, el passat maig, ampliar a 50 milions d’euros l’emissió de capital social durant els propers 3 anys.

En els darrers mesos hem signat acords de compra de tres projectes de generació fotovoltaica i preveiem signar-ne d’altres a curt termini. Tenim actualment tres projectes, dos a Lora del Río (Sevilla): Matallana de 2 MW i La Florida de 1,5 MW i un altre a Tahal (Almeria) de 841 kW, que generaran l’equivalent a les necessitats energètiques de 2.900 famílies. Podeu veure més detalls a la pàgina dels projectes de generació de la web

Per tal d’obtenir el finançament necessari de 5 milions d’euros, la cooperativa fa una crida a les persones sòcies que vulguin destinar part dels seus estalvis per fer possible aquests projectes de generació renovable.

Les condicions de la inversió són les aprovades a l’Assemblea General. L’interès anual de la inversió és de l’1,75%.

El període d’aportacions estarà obert fins aconseguir la quantitat assignada (5 milions d’euros) i s’hi podrà participar per ordre d’inscripció.

Amb la voluntat de facilitar l’accés a les inversions al major nombre de persones possible, durant la primera setmana (del 18 al 25 d’octubre) la quantitat màxima que es podrà invertir serà de 5.000 €, amb quantitats múltiples de 100 €.

A partir del 25 d’octubre, si no s’ha completat el total de l’emissió, es podrà invertir fins assolir el topall total per a cada persona sòcia de la cooperativa, que és de 100.000 €.

Dimecres 18 d’octubre, a les 10 h, es va habilitar el formulari a la pàgina web  per fer les aportacions:

Accedeix al web >>

16 Comentarios

 1. Ens agradaria poder invertir a Catalunya (la gent que vivim aquí), més que res per aconseguir a cada territori la seva sobirania energètica (la d’Andalucia, la de Catalunya o la d’arreu)

 2. PERE SANGRÀ REIG

  Crec que serie interessant poder fer inversions a cada territori

 3. On puc trobar les condicions legals de les aportacions voluntàries a capital social?. Puc recuperar els diners si els necessito?. Gràcies!

 4. Totalment d’acord. S’està estudiant algun projecte d’inversió a Catalunya? Gràcies

  • Si, s’està estudiant un a Catalunya, tenim un pre-acord i ara estem revisant tota la documentació i els permisos per verificar que estiguin correctes i vigents.
   Us seguirem informant.

 5. No invertiré en aquests projectes. Sóc soci de la cooperativa però no comparteixo la instal·lació de plantes fotovoltàiques en terres agrícoles o forestals. Em sembla que hi ha suficients alternatives i s’està hipotecant i desertificant el sol. Què s’utilitza perquè no cresquin males herves al voltant de les plaques ? Insecticides Monsanto ? Un projecte com Som Energia ha de tenir una visió global del nostre mediambient i no només de la pura i simple creació d’energia “neta”. L’entorn s’ha de preservar i projectes com Terra Franca lluiten acarnissadament per defensar la preservació dels espais agraris sense rebre necessàriament el suport d’entitats amb projectes alternatius en altres àmbits com SomEnergia.
  Milito per una idea global de l’ecologia que prengui en consideració l’impacte sobre l’entorn i no només els kw/h.

  • Estoy con Jordi. De hecho esos proyectos de Som Energia (4 en Andalucía, 1 en Castilla y León) ocupan decenas de hectarias de tierras agrícolas productivas recalificadas a uso industrial para hacer huertos solares. Lo peor de todo es que esos huertos solares no respectan los “Principios sobre los proyectos de Som Energia” que se aprobaron en la asamblea de 2014 (https://www.somenergia.coop/wp-content/uploads/2014/10/DocumentoCriteriosProyectos-ES.pdf). En este documento, elaborado de manera participativa y despues de varios debates, se puso como criterio para la fotovoltáica que “los proyectos nuevos a impulsar serán prioritariamente en cubiertas de edificios, pérgolas en parkings existentes y, en algunos casos concretos, fachadas…”
   No se habla de poder hacerlos en el suelo, todavía menos suelo fértil.

   • Hola Irène,

    Los 5 proyectos que mencionas ocupan unas 15 hectáreas, con lo que sería un poco exagerado decir que ocupan decenas de hectáreas.

    Por otro lado, en nuestra opinión los proyectos sí cumplen con los criterios aprobados en la asamblea de 2014 y por eso han sido autorizados por el Consejo Rector.

    Algunos párrafos extraídos de los criterios que mencionas y que igual pueden aclarar algo serían:

    “Se valorará la eficiencia energética y económica de los proyectos. Debemos priorizar aquellos proyectos donde por menos dinero podemos obtener más energía renovable, siempre y cuando se cumplan los criterios.”

    “En cuanto a los proyectos sobre terreno, se prioriza la realización sobre suelo no productivo aunque no se descarta la evaluación en casos concretos donde se cumplan otros criterios ya que el consenso sobre productividad también es muy complejo. En estos casos, se tendrá que pedir opinión y la implicación, proyecto por proyecto, al grupo local pertinente para definir pros y contras.”

    Un abrazo,
    Alfredo

    • La finca de Alcolea (Sevilla) hace 8,6 hectarias, la de Fontiveros (Ávila) 8,6 Ha. Ya son más de 15 Ha. No sé cuanto hacen las 3 otras fincas de Andalucía (no lo he encontrado en la web de Som Energia) pero calculo que son varias decenas de hectarias en total. Aunque las placas no ocupan la totalidad de la superficie disponible, esos terrenos ya no pueden tener un uso agrícola ya que se pidió cambio a un uso industrial, justamente para poder poner placas.
     En mi opinión esos proyectos no cumplen los criterios aprobados en la asamblea de 2014 ya que en el documento aprobado en 2014 la ubicación de las placas FV en cubiertas, pérgolas y fachadas viene en los criterios específicos de la fotovoltáica. Desgraciadamente el hecho de que el Consejo Rector haya aprobado esos proyectos no quiere decir que se haya respetado la voluntad de la asamblea general.

  • Benvolgut Jordi.

   Evidentment no fem servir pesticides o herbicides de Monsanto ni de cap altre tipus a les nostres instal·lacions. Simplement, quan les herbes arriben a una certa alçada, en que poden fer ombra a les plaques fotovoltaiques, les seguem mecànicament.

   A més seguirem intentant arribar a acords amb ramaders de la zona perquè portin les seves ovelles a pasturar a la planta fotovoltaica per mantenir un control natural de l’altura de les herbes. Les finques que hem escollit ja no es conreen des de fa temps, ni està previst fer-ho en el futur proper. En tot cas, durant els 25 anys en què està prevista la vida útil de la instal·lació, esperem que millori la qualitat del sòl de la finca, per si mai hi hagués la voluntat de tornar a usar-les per a ús agrari i per millorar la qualitat ambiental de seus voltants.

   Si mai tens oportunitat de visitar la planta fotovoltaica d’Alcolea podràs veure com això que et diem ja funciona des de fa un any. Sempre estem oberts a millorar en aquest sentit i dins de les nostres possibilitats estudiarem qualsevol opció de millora que ens vulgueu fer arribar, per exemple destinades a trobar cultius compatibles amb la instal·lació, augmentar la biodiversitat de la finca, col·laboracions amb l’entorn social, etc.

   Necessitem més generació renovable i la farem de la millor manera possible. El cost de no fer-la pel medi ambient també és molt elevat. Això no vol dir que només farem instal·lacions d’aquest tipus, ja que sempre perseguirem el nostre objectiu de que la generació sigui més neta, distribuïda, sostenible i en mans de la ciutadania.

 6. Perquè es censura la veu dels socis ?

 7. Perdoneu, però no em queda clar: així, a part de l’interès anual, no s’arriba a retornar mai l’import invertit (si no es demana la seva devolució…)?

  És a fons perdut?

  gràcies!

  • Hola Gemma,

   El capital es queda a la cooperativa fins que el soci/sòcia en demana el retorn.

   No és a fons perdut, es pot demanar el retorn amb tres mesos de preavís.

   Salutacions,

  • No sóc gaire expert, però el que més s’assemblaria a la inversió que s’ha realitzat serien unes accions preferents:
   Tenen un interès fix que et van pagant any a any i no té termini de venciment. El risc principal és que la cooperativa no tingui capacitat de retornar el capital si per algún motiu hagués un allau de demanda de devolució del capital, o que per qualsevol altre motiu entressin en fallida.

   Personalment, he de dir que he invertit diners, però per aquest últim motiu molt menys del que hagués volgut. Preferiria una inversió en que participessis en la propietat de la instal·lació o conjunt d’instal·lacions en si, que per tant, si vols recuperar el capital el que vens és una participació de la propietat de la instal·lació, i per tant sembla més protegit d’una possible mala gestió de la cooperativa.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *