Inicio > Som Energia > Generación Renovable > Sis anys produint energia verda!

Sis anys produint energia verda!

[También en: Castellano]

Fa sis anys vàrem iniciar el nostre primer petit projecte de 99 kW de potència, plaques fotovoltaiques a una coberta de Lleida, que segueix donant electricitat verda anual a unes 100 famílies.

Allà començava la nostra aventura com a cooperativa productora d’energia, sense saber massa bé on ens ficàvem i amb la clara convicció que aquest havia de ser un tret distintiu de Som Energia: produir la nostra energia amb instal·lacions pròpies.

Gràcies a l’esforç de les persones sòcies, avui tenim un total de vuit instal·lacions fotovoltaiques sobre cobertes, una instal·lació fotovoltaica a terra, una central minihidràulica i una planta de biogàs. Actualment produïm vora de 10 GWh/any (l’equivalent a subministrar a unes 4.000 famílies), que només representa el 5,55 % de l’energia que comercialitzem des de Som Energia als més de 55.000 contractes. Podeu consultar més informació sobre els projectes en el següent enllaç.

Tenim el compromís de produir el 100% de l’energia que consumim dins la cooperativa i per això no parem de treballar per trobar nous projectes. Recordem que precisament aquest és un tret diferenciador de la nostra cooperativa respecte d’altres comercialitzadores: produir nous kWh verds (no només aconseguir les garanties d’origen de la producció de tercers), això ens dóna una major traçabilitat i control de la producció.

En aquest moment s’estan estudiant diferents projectes que sumen gairebé 70 MW de potència, us n’anirem informant.

Avui, però, volem compartir amb vosaltres una mica el nostre dia a dia com a cooperativa de producció d’energia verda i animar-vos a seguir participant a través del Generation kWh o de les aportacions al capital voluntari que puguem obrir. És gràcies a les vostres aportacions que el canvi esdevé real.

Què implica produir energia?

La tasca de produir energia renovable pròpia implica una dedicació important, tant a nivell tècnic com administratiu. Cada tecnologia necessita unes feines d’operació i manteniment diferents, que hem pogut anar definint i consolidant al llarg d’aquest temps. La feina i cost de gestió de les instal·lacions més petites no necessàriament es més simple, ja que moltes tasques administratives són estàndards i comunes a totes les instal·lacions (assegurances, prevenció de riscos, memòries i declaracions, etc.).

Què passa un cop es posa en marxa la instal·lació?

L’operació i manteniment de les instal·lacions es contracta a empreses externes, a excepció de la mini hidràulica de la Valteína (Valladolid), on tenim un treballador propi, però tot i així el seguiment per part de l’equip és diari. Algunes de les tasques que fem són el control de la producció, les reunions de seguiment amb les empreses, l’aprovació de millores i inversions, el seguiment de pressupostos o la gestió d’incidències i és precisament aquest últim punt el que sorprenentment ens genera més feina i ens està aportant més aprenentatges.

Quines han estat les principals incidències?

A continuació us expliquem les incidències que ens hem anat trobant en relació amb cada tipus de tecnologia:

Fotovoltaica

Els paràmetres més determinants són la radiació solar i el rendiment dels equips, així com la seva vida útil. Si bé és la tecnologia més senzilla de mantenir, ja que un cop la planta s’ha posat en marxa les tasques de manteniment estan prou definides, tampoc està lliure d’imprevistos, com aquests amb els que ens hem trobat:

 • Robatoris de les plaques fotovoltaiques
 • Goteres a la coberta de la teulada
 • Substitució d’inversors
 • Suspensió cautelar de la prima d’una de les instal·lacions de Riudarenes.

Les plantes fotovoltaiques en coberta són més petites, però la feina de manteniment és similar a la dels projectes sobre sòl. En aquests casos és important la relació amb els propietaris de les teulades per tal de garantir els accessos i l’estat de la coberta.

Minihidràulica

La minihidràulica té la seva complicació perquè hi ha parts mòbils que necessiten un manteniment acurat i en aquest cas, a més, s’han d’enfrontar a tot allò que arrossega el riu (fulles, branques, deixalles…). Per això convé que comptin amb sistemes automatitzats que previnguin avaries provocades per això. Mantenir el cabal de l’aigua i el salt òptim és determinant per a la producció.

Algunes de les incidències que ens hem trobat són:

 • Gestió de les reparacions del canal per evitar fugues i vessaments
 • Millora de l’escala de peixos
 • La dificultat d’assegurar en tot moment el cabal ecològic.

Biogàs

La complexitat d’aquesta tecnologia ve donada per la quantitat de variables que entren en joc, com la velocitat de les reaccions químiques, la disponibilitat de residus, o la gestió del digestat (el producte residu resultant), entre d’altres. Això implica un control diari de les matèries primeres que entren a la planta, sistemes d’agitació, transvasaments, etc. A canvi, ens permet generar constantment, fins i tot quan les altres plantes estan aturades per manca de sol, vent i/o aigua.

Aquests són alguns dels incidents més rellevants que hem viscut:

 • Incendi fortuït en un dels motors de cogeneració
 • Vessaments de les basses per formació d’escumes
 • Sedimentació als digestors
 • Trencament de les proteccions a les basses de descàrrega
 • Embossaments dels tubs de gas
 • Arribada d’impropis (materials no desitjats) amb els purins.

Eòlica

Encara no us podem explicar com és el nostre dia a dia pel que fa a l’eòlica, però esperem poder fer-ho ben aviat! Sabem que el manteniment dels aerogeneradors implica feines força intensives per garantir els 25 anys d’operació previstos, així que serà tot un repte.

Esperem que aquest bocí de la nostra experiència en l’activitat en producció d’energia verda us hagi agradat. Ens hem trobat amb algunes desventures, però no tot és negatiu, cada instal·lació és una nova font d’energia renovable i d’aprenentatge per als nous projectes.

Amb aquesta notícia estrenem la nova categoria de “Projectes” del Blog, en la que us anirem informant de com evolucionen. Ben aviat us explicarem els nous reptes que tenim en la producció d’energia verda i us compartirem les produccions de les nostres instal·lacions a temps real.

Un comentario

 1. Me sembla una informació molt interessant. L’única cosa a dir seria que al meu parer es dona massa poca importància a l’energia solar a damunt teulades i massa a l’energia solar sobre sols fèrtils. Aiximateix crec que s’hauria de potenciar la “minieòlica” i la eòlica ja que precisament fan electricitat amb independència del sol.
  Salutacions.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *