Inicio > Tarifas y Precios de la luz > Decidim entre totes les persones sòcies què fem amb els resultats extraordinaris

Decidim entre totes les persones sòcies què fem amb els resultats extraordinaris

[También en: Castellano]

Salta a la secció:
· LA SITUACIÓ
· L’ENQUESTA
· ELS RESULTATS

 

En el primer semestre de l’any hem obtingut un resultat econòmic positiu molt per sobre del previst que acabarà incidint en el resultat global de l’exercici 2016. És per això que preguntem als socis i sòcies de la cooperativa què creuen més convenient fer amb aquests diners extres: retornar-los o fer-ne un coixí de reserva.

Com a comercialitzadora d’electricitat comprem l’energia al mercat majorista seguint la normativa de l’Estat espanyol, i la venem als nostres socis i clients, segons els criteris que nosaltres mateixos hem decidit.

Repassem una mica com ho estem fent

A l’Assemblea de l’any 2014 vam decidir que vendríem l’electricitat a un preu fix (entre juliol d’un any i el juny de l’any següent) amb l’objectiu que la cooperativa obtingués un 4% de marge per mantenir l’activitat.
A la pràctica, significa que comprem a un preu variable al mercat i venem a un preu fix. D’aquesta manera el client sap el que li costarà el kWh i és la cooperativa qui assumeix la volatilitat del mercat energètic.

A Som Energia només apliquem marge al preu de l’energia. A la part de potència no afegim res.

Quin ha estat el resultat els darrers aquests anys seguint aquest criteri?

balanç-2016-SomEnergia-CAT

Des d’un punt de vista purament econòmic, aquest any 2016 està anant molt bé. Hem pogut recuperar les pèrdues dels anys anteriors i encara ens queda un resultat positiu considerable.

De manera resumida això ha estat així perquè segons la previsió que teníem els costos de l’energia de l’any 2016 han estat inferiors, principalment pel propi preu de l’energia al mercat però també per menors sobrecostos en determinats components que afecten al preu final.

Enllaç a un article amb una possible explicació de la millora d’un dels conceptes.

Al mes de juliol ja vam abaixar les tarifes d’acord amb les noves dades que teníem, i la previsió és que els resultats positius inesperats que hem tingut s’hi mantindran a finals d’aquest any.

La situació és ben diferent en els sistemes insulars (Balears i Canàries). En aquests subsistemes el cost de l’energia és superior al de la península. No tenim un marge positiu en cap dels dos arxipèlags, i encara no hem resolt com hem d’actuar en aquests territoris.

 

Què podem fer amb els diners?

S’han valorat diverses opcions davant d’aquesta situació i s’ha considerat que era un tema prou sensible com per preguntar-ho a les persones sòcies i, d’aquesta manera, prendre la decisió entre totes.

Fem doncs una enquesta per conèixer l’opinió de socis i sòcies amb les següents dues possibilitats:

 • Utilitzar aquests diners per quan vinguin èpoques dolentes o per reinvertir i millorar altres activitats de la cooperativa. Per exemple, a finals del 2015 els costos de l’energia van augmentar molt i vam estar a punt de necessitar apujar les tarifes per limitar les pèrdues. Propostes de millora i de canvi del model energètic n’hi ha moltes, el que falta sovint són recursos per poder-les executar.
 • Retornar als clients part dels diners que se’ls ha facturat. Fer un retorn proporcional al seu ús elèctric a tota persona que se li hagi facturat durant la primera meitat de l’any. Aproximadament representa retornar 540.000 € (a raó d’un cèntim d’euro el kWh) que de mitjana serien uns 15 € per contracte.

L’objectiu de l’enquesta és que els socis i les sòcies exposin la seva opinió, perquè el Consell Rector pugui prendre la decisió més propera a la voluntat majoritària. La decisió que s’aprovi s’aplicarà per igual a tota persona sòcia o client.

L’enquesta la varen rebre totes les persones sòcies per correu electrònic el passat 7 d’octubre i va romandre oberta fins el 16 d’octubre.

 

Els resultats de l’enquesta 

El resultat de l’enquesta ha estat d’un 85% a favor de destinar els diners extraordinaris a la reserva per a la cooperativa davant del 15% que preferien el seu retorn. La decisió, en què han participat 6.168 persones sòcies, tindrà efectes sobre el resultat definitiu de final d’any, que es preveu molt positiu.

enquesta-cat

Coherència, transparència i participació són alguns dels valors implicats en aquest procés de consulta vinculant. La resposta d’aquesta experiència ha estat molt positiva, destacant l’elevat grau d’implicació de les persones sòcies i el compromís amb els principis que la cooperativa fomenta.

Per a Gijsbert Huijink, gerent de Som Energia, el resultat de l’enquesta “mostra l’aposta dels socis i sòcies per una transició energètica amb visió de futur per damunt dels interessos econòmics personals”. Segons Jaume Aliaga, membre del Consell Rector de Som Energia, “aquesta elevada participació ens ha demostrat una vegada més el paper clau que té el moviment cooperatiu i sense ànim de lucre per al canvi cap a un model energètic 100% renovable”.

Moltes gràcies per la vostra participació!

30 Comentarios

 1. María Luisa López Vázquez

  Cojín para tiempos futuros.

 2. Eduard Soler Río

  Des d’un punt de vista purament cooperatiu, en ser una entitat sense afany de lucre, fóra més correcte de fer el retorn ara, per tal de compensar als clients que han generat aquest excedent (de la mateixa manera que seria lògic que en el cas que hi hagués hagut un dèficit, demanar que s’eixugués de la mateixa manera amb aportacions dels clients).
  Com crec que és complicat en l’actual mentalitat de responsabilització empresarial que un client que no és soci pugui assumir de cobrir dèficits empresarials, opino que és més aconsellable que aquest excedent quedi com una reserva per a possibles mals temps futurs. Caldria però que s’aprovés de manera participada i clara com i quan es pot disposar d’aquest fons de reserva.

 3. Guillem Solivellas

  Crec que hi falta la opció de inversió en renovables

 4. Crec que caldria revisar els salaris dels companys que treballen a Som Energia.
  Ja m’havien arribat comentaris al respecte, però quan es va fer pública l’oferta d’un lloc de treball per un enginyer/a en renovables, amb cinc anys d’experiència!, i s’oferia un salir BRUT de 20.000 euros/any, vaig pensar que no anem bé.
  Intentaré presentar aquest assumpte a la propera assemblea general

  • Hola, m’hi sumo al tema de millorar els salaris. Salaris bruts de 12.000 o 18.000 euros/any no em semblen salaris dignes.
   Això hauria de formar part també dels objectius com a cooperativa.

  • Molt d’acord amb tu, si volem que tot funcioni bé i la gent estigui motivada hab de tindre sous dignes, també soposo que aquets sous estaven estipulats segons la situació economica dels anys anteriors per tal de no carregar-se de gastos.

  • Totalment d’acord. Cada vegada que surt una nova oferta de feina, fa un poc de vergonya els salaris miserables que s’ofereixen.

 5. antoni font gelabert

  Pel que es veu a la taula, el 2014 ja hi va haver beneficis que varen compensar les pèrdues acumulades del periode 2011-2013 i no foren absorbits per les pèrdues del 2015.
  Els beneficis de la primera meitat de 2016 són una molt bona noticia. A aqueste saltures suposo que ja podem saber resultats a 30/IX. Estaria molt bé conèixer-los!
  Jo optaria per retornar una part als que hem pagat les factures i els sous de l’estructura
  Una altra part a dignificar el sou dels treballadors amb una millora salarial vinculada a resultats extraordinaris.
  I una altra part a un fons de maniobra dotat d’un reglament molt clar.
  (He estat a altres iniciatives on els fons que es deixen com reserva sovint cauen en un limb mal de controlar, i en algun cas han servit per tapar forats d’una gestió deficient, cosa que sembla que no passa aqui afortunadament)

 6. antoni font gelabert

  I afageixo que, com illenc -de Mallorca-, hauriem de trobar una formula pròpia i original de la nostra cooperativa per a harmonitzar el sobrecost de la producció a les illes, que no sigui mimètica de la que usen les grans companyies. Si som ‘una familia’ hem de mirar de posar en marxa fòrmules que resolguin les desigualtats de manera justa i raonada.
  Que la cuirassa de la cooperativa ens protegeixi de la ‘implacable lògica dels mercats’.

 7. Miquel Faura Santasusan

  Hem sembla que la opció de les renovables, que no esta inclosa tal com diuent en Guillem i en David, és una bona opció de inversió

 8. Com a criteri general, aplicable a situacions futures, tot respectant qualsevol altra opinió (faltaria més), sóc partidari de retornar un percentatge als que hem contribuit a generar aquest superàvit i fer una reserva amb la resta per a èpoques de vaques primes. No tinc clar si el percentatge hauria de ser del 50% o en proporció del 33% o 66% per al cooperativista.

  Partint sempre de disposar del romanent disponible després d’haver cobert els compromisos econòmics actuals i si el retorn pot ser mínimament significatiu per al soci.

  No sembla pràctic fer un retorn de 46 cèntims però tampoc crec que la cooperativa hagi de capitalitzar-se per sobre dels plans estratègics dissenyats a costa del consum dels socis i caldria definir quin volum cal mantenir en previsió d’aquests imprevistos, distribuint el superàvit a partir de l’excedent d’aquest coixí de reserva.

 9. Crec que manca una mica de pedagogia en l’explicació.
  Fins ara hi ha acumulat un benefici de 2M€ (números rodons) el que representa un 5% de beneficis sobre el volum de negoci de la cooperativa, quan l’objectiu que ens havíem fixat com a marge de maniobra (i seguretat) era del 4%.
  Per tant es tracta de debatre que fer amb l`1% extra que són a grans trets 400.000 – 500.000€.

  Entenc doncs que destinar-ho a reserva és una opció que no s’hauria de contemplar (ja que ja deixam 1.5M d’€ per a marge de maniobra).

  Ara què fer amb aquests doblers?

  Opció 1 retornar-los als clients de la cooperativa: com a filosofia no em sembla la millor opció, ja que seria una manera de “repartir dividends” entre socis i clients, quan si mai hi ha pèrdues/fallida es repartirien només entre els socis.

  Opció 2 retornar-los als clients-socis de la cooperativa: com a filosofia no em sembla tampoc la millor opció, ja que seria una manera de “repartir dividends” entre socis deixant de banda clients que han fet possible aquest benefici. però tal volta animaria a més gent a fer el salt i fer-se sòcia eixamplant així la massa/base social de la cooperativa.

  Opció 3 Invertir-los en sistemes productius: sistemes que ens ajudarien a acostar-nos al nostre objectiu 100% renovables o eines informàtiques (si cal) que facilitin la tasca dels companys a l’hora de fer la seva feina i a la llarga ens ajudin a reduir els nostres preus de generació/compra i més a la llarga els preus de comercialització als socis.

  Opció 4 Invertir en igualtat entre territoris: a la darrera assemblea es va entrar en un joc perillós de diferenciar tarifes per territoris, reduint tarifes als territoris peninsulars i conseqüentment per comparació, deixant tarifes més cares als territoris insulars, aplicant lògiques de mercat ens vers de lògiques d’igualtat. Aquesta lògica mercantilista ens impediria per tant prendre en consideració l’Opció 1 ja que si hi ha diferencies entre socis per territoris perquè hauríem de considerar iguals socis i no socis… A l’assemblea el consell rector va obrir una caixa de pandora que caldria tancar quan abans millor.

  Sanjeev – Soci 560

  • Crec que el millor es invertir en igualtat entre territoris, tots els socis han de rebra el mateix tracte

  • maria del mar jimenez vilchez

   hOLA, ÉS UNA BONA NOTÍCIA. eSTIC D’ACORD AMB L’OPCIÓ 3 I 4 I AFEGIRIA DE LAS SALARIS EN PRIMER LLOC, PERQUÈ ELS GUANYS TAMBÉ SÓN GRÀCIES AL BAIXOS SALARIS.

 10. Es una noticia muy favorable para aumentar nuestra confianza en los principales gestores de la Cooperativa y para animar a hacerse socios de Som Energía a mucha más gente,a parte de ayudar a descontaminar la atmósfera al obligar a Gesa Endesa a emplear nuestro dinero en energías limpias.¡ Enhorabuena !.

 11. Crec que el millor seria destinar aquests diners a eliminar o reduir despeses fixes de la cooperativa, com per exemple lloguers de locals, etc..

  També, si es el cas, es podria plantejar la compra de software que permeti absorvir la càrrega de feina que implica el creixement constant de contractes que està tenint la cooperativa sense haver de contractar mes personal.

  Tot i ser una cooperativa, hem de competir amb empreses privades molt mes grans i potents des del punt de vista financer que nosaltres.

  Que passarà si no som capaços de donar l’energia mes barata que aquestes grans empreses? LA meva opinió es que cal pensar en el futur i invertir aquets diners de la millor manera possible.

 12. Sempre va bé tindre un raconet, si les coses van maldades algun dia hi hauriem de posar diners tots. No se si teniu pensat fer una bossa minima de diner per exemple 3 o 4 milions d’euros per poder funcionar amb tranquilitat.

 13. Coixí i seguir apostant per mesures de la revolució energètica. Encara que en el nostre cad, un institut d’educació secundària, amb molta despesa energètica facturada, ens seria un retorn considerable.

 14. Penso que un projecte com som energia, es important que pugui tenir una borsa per donar suport financial a altres iniciatives socials que treballin en una direcció afi. Jo mateixa estic buscant financiacio per engegar un projecte local en direccio a una transició de l’ agricultura ecológica, i volia explorar si era una opció tenir una subvenció per Som energia per aquesta iniciativa.

 15. Pense que, primerament, caldria que els treballadors tingueren un sou digne. Si continua havent romanent no sé si es poden fer diverses partides i destinar un tant per cent a estalvi i altre tant per cent a invertir en nous projectes.

  • Totalment d’acord.
   Ara tenim sousmolt baixos a la cooperativa.
   Siguem raonables i reconeixem la feina als que ens estan oferint aquest bon servei per igualar-los a sous “del mercat” (i no em refereixo a la dels directius d’altres elèctriques)
   El què sobri, si sobra pq cada vegada hi ha més gent, a projectes i a fer difusió de la cooperativa.

 16. Cati Bauzà Morey

  Jo trob que s’haurien de fer inversions amb energia renovable, especialment a les Illes Balears, sobretot tenint en compte els preus actuals de l’electricitat.
  És un poc fort que encara estiguem al 8% de producció pròpia a la cooperativa i al 2 o 3% a les Illes Balears en general.

 17. Francisca Mulet i Estrany

  He votat la primera opció, però voldria aclarir que seria molt convenient anar fent instal·lacions de producció d’energia renovable a Balears, tenint en compte el gran dèficit que patim a les Illes.

 18. Sería interesante poder empezar con alguna inversión energética en Mallorca. Hay que empezar a mover la rueda

 19. Carme Solivellas Reines

  Retornar els doblers no resoldrà la situació de manca de projectes a la Cooperativa, especialment a Balears.

 20. Totalmente de acuerdo con los que proponen destinar los excedentes, después de dejar un colchón de seguridad, a proyectos de renovables, con especial énfasis en las Baleares, dadas sus condiciones particulares de producción y carencia de proyectos de energías renovables.
  Así podremos ir aumentando la producción propia de la cooperativa.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *