Inicio > Som Energia > Reflexions sobre els efectes de la pobresa energètica

Reflexions sobre els efectes de la pobresa energètica

[También en: Castellano]

Arran de la notícia del passat 15 de novembre que explicava la mort d’una veïna de Reus (Tarragona) per causes vinculades a la pobresa energètica, des de Som Energia veiem la necessitat de comunicar quin és el nostre sentir al respecte.

La posició de Som Energia davant la pobresa energètica pretén teixir aliances amb ajuntaments i altres actors de la societat civil, amb la voluntat de corresponsabilitzar i no assumir en solitari, com a comercialitzadora, els costos (injustos) que es desprenen de la pobresa energètica. També nosaltres ens trobem entre l’espasa i la paret, ja que el marge de guany que tenim per mantenir en peu el projecte és mínim i la capacitat de pressió cap a les grans distribuïdores és nul·la ara per ara.

Acceptant que la pobresa energètica ja és un problema sistèmic de la nostra societat, que impedeix a les persones gaudir d’una vida digna i té greus conseqüències sobre la seva salut, alimentació, educació i relacions socials, cal afrontar aquesta situació de forma col·lectiva i compromesa des de la coherència, la dignitat i el respecte a les persones que injustament es troben en aquesta situació.

El primer punt que considerem posar de manifest és el fet que l’ús de l’energia és un dret bàsic (reconegut per la Declaració Universal de Drets Humans, la Constitució Espanyola i l’Estatut d’Autonomia de Catalunya), i en cap cas un bé de luxe. Per tant, el mercat no hauria de lucrar-se amb la seva generació, distribució i comercialització (IVA del 21%, gestions sospitoses per part de les elèctriques, portes giratòries, sistemes ineficients…). I d’altra banda, l’Administració Pública hauria de tenir una actuació ferma en la protecció dels sectors més vulnerables de la societat, i exercir pressió també en els espais pertinents.

Creiem que el moll de l’ós, no tan sols de la pobresa energètica, es troba en l’actual llei que regula el mercat elèctric, ja que no contempla l’accés a l’energia com un dret bàsic, la qual cosa permet tot tipus de pràctiques abusives.

Així, el fet que les comercialitzadores facin una trucada abans d’un tall de subministrament, que les partides de Serveis Socials es facin càrrec de les factures, o l’ajornament dels pagaments de les factures en els mesos d’hivern, són pedaços per tapar les injustícies i els guanys que alguns dirigents polítics i empresaris col·leccionen.

La veu de Som Energia és clara i la fem sentir sempre que tenim l’oportunitat (consells comarcals, agències de consum, taules de pobresa energètica): cal definir responsables, desplegar un reglament que superi conceptes ambigus, i fer una gran pressió per canviar la llei i començar per canviar quelcom tan escandalós com és l’IVA del 21% en un dret bàsic.

A Catalunya hi ha en vigor la Llei 24/2015 que insta les subministradores a actuar davant aquesta situació. Resulta, però, que les subministradores són un agent ambigu, i no s’especifica si parlem d’empreses distribuïdores o comercialitzadores, de forma que la responsabilitat segueix evadint-se, ja que ningú es dóna per interpel·lat. D’altra banda, tampoc s’ha treballat cap reglament que desenvolupi aquesta llei i hi estableixi procediments clars d’actuació.

38 Comentarios

 1. Nosaltres no podem dedicans en cos i anima amb aquest problema , o podem fer a nivell colaboratiu, consells, assesorament, pero economicament no es possible ja que no es tracte de casos puntuals; actualment comença ser un problema molt estes.

 2. Jo entenc que això hauria estar lligat a un control de potència, per exemple 2300W, potència més que suficient per a les necessitata bàsiques. Amb els nous comptadors, això no suposa cap problema.
  No es qüestió de que substitueixin per exemple el gas per electricitat, crean per un altra banda problemes de sobreescalfament en la instal·lació de l’habitatge.

 3. Beatriz Sintes Coranti

  No fa gaire vau demanar si un sobrant de diners es reinvertia o es retornava. Una opció també podria ser cooperar amb gent desvalguda i amb situacions de pobresa energètica

  • Crec que aquest sobrant del cèntim solidari, ja es destina a aquesta finalitat, però de factures de Som Energia. És inviable i no procen¡dent per a Som Energia dedicar-los a a pobresa energètica i social fora de la coopertiva. Els agents socials públics i sobretot les comercialitzadores de l’oligopoli són les poden fer-ho.

 4. Para mi está clarisímo. Si Gas Natural no hubiese cortado el suministro eléctrico, Rosa no hubiera utilizado velas para alumbrarse y Rosa SEGUIRÍA VIVA. El problema NO es el IVA, el problema no es que se debe desarrollar un reglamento, el problema no son otras cosas, el problema es que Gas Natural ha cortado el suministro a alguien sin informar previamente, incumpliendo la Ley 24/2015 que aprobó el Parlament de Catalunya. El responsable es Gas Natural, y si el corte de suministro lo hubiera realizado Som Energia, el responsable sería Som Energia. Todo lo demás es desviar la atención del hecho concreto.

 5. No puc entendre que SOM ENERGIA doni un suport encobert a Gas Natural amb el tema de la manca de reglaments. Tot és millorable, però hi ha una llei en vigor i sempre hi ha algú que talla el subministrament i hi ha un ajuntament a qui consultar!

  • Hola Toni,
   Totalment d’acord amb que cal reglaments.
   Mentrestant, el que fem és el següent: https://blog.somenergia.coop/som-energia/2016/03/som-energia-davant-la-pobresa-energetica/

   • Jo deia just el contrari, que no cal cap reglament per complir el que diu la llei: notificar l’ajuntament abans de tallar la llum a algú.
    La iniciativa del que feu està molt bé, el comentari en suport a GAS NATURAL lamentable!

  • Totalment d’acord amb tu, Toni. El comentari de suport a Gas Natural em fa replantejar la meva continuitat a Som Energia.

  • Bon dia, el fet malauradament és que som energia té uns costs i que és una gota d’aigua dins del fang. Som energia no pot endurse’n tot el fang. En tot cas pot demanar un IVa reduït o inexistent per la gent necessitada ( previ informe serveis socials) : Es pot fer una llei que fins a 2’5 kw no botin els “fussibles”, es pot ser comprensiu, es pot demanar més , però som energia no deixa de ser una gota d’aigua dins del fang.
   I per a que quedi clar, la mort de l’àvia me sembla totalment evitable i repugnant, però vivim a una societat que critica molt però no fa res ni ha fet res per l’avia mentres vivia. Hi va haver una manifestació amb centenars de persones que ni coneixien ni varen ajudar a l’àvia malauradament morta.

 6. Yo creo que Som Energia debería dar ejemplo accediendo a dar una tregua invernal a los clientes en situación de exclusión social. Eso es lo que debería diferenciarnos de las otras eléctricas.

  • Hi estic d’acord, però sempre amb un límit de potència i de consum ja que no s’han de consentir abusos i posant en coneixement dels serveis socials els casos concrets. No es pot oblidar que som energia no és una “electrica”.
   Salutacions.

 7. No sé per què però aquest comunicat de Som energy no m’ha agradat.
  La propera vegada que es plantegi un sobrant de diners. Aquesta podria ser una bona sortida.

 8. Orgullós de ser soci d’aquesta cooperativa…. Estic d’acord amb tot el que dieu en aquestes reflexions. El gran problema també es que quan vols ser solidari no sempre arribes als que ho necessiten, perque sempre es colen els caradures i els aprofitats. No és fàcil distingir-los. Hi ha autèntics professionals de no pagar res i de trobar subvencions per tot arreu i en canvi l’ajuda no arriba als que no es mouen… Complicat, però en tot cas ja és molt que ens ho plantegem com a cooperativa perquè Endesa, Iberdrola i Gas Natural són uns mafiosos que només volen beneficis i sobretot vigilar que no s’inverteixi en energia sostenible.

 9. Estic d’acord amb Rafa, la responsabilizar es de l’empresa que talla el Llum. Trobo lamentable les declaracions prepotents desviant l’atenció de Gas Natural. Si, cal canviar aquesta llei tan absurda, IVA del 21% i sobre tot desenvolupar les energies renovables i treure aquest abusiu impost al Sol del ex-ministre Sòria.

 10. Com al Toni, a mi tampoc m’agrada la justificació implícita que es fal al comunicat del tall de subministrament de Gas Natural incomplint la legislació vigent. La llei serà millor o pitjor, caldrà un reglament o no, però aquest és un altre debat.

  La mort d’una persona s’ha produït després de l’incompliment de Gas Natural de l’obligació de comunicar prèviament el tall i aquí NO hi ha debat.

  Celebro que Som Energia sí compleixi amb aquesta obligació i signi convenis amb les Administracions, justament per això no entenc el suport a una gran companyia que no compleix amb les seves obligacions ni té la voluntat d’arribar a aquests acords.

 11. Perdoneu, però a mi tampoc m’ha agradat el to del comunicat. Al final resultarà que el problema és que es pagui un 21% d’IVA sobre un preu X per la generació de l’energia que ningú vol dir com es calcula? No seria més important lluitar contra el cost del preu de la generació de l’energia (segueixo insistint, absolutament opac i sospitem que artificialment inflat) i després pagar els impostos per IVA que calgui, que en definitiva ens reverteixen a tothom. En canvi, el cost primari que ens imposen les empreses acaba en beneficis per a elles que després s’els gasten com volen (per exemple escaquejant impostos de societats i a la vegada pagant sous milionaris als seus directius). Ha de ser tan roí el negoci sobre un bé bàsic?

  • El problema de l’IVA és que el paga tothom igual, encara que no tingui ingressos o que siguis Amancio Ortega.

   Per no parlar de “impostos sobre impostos” (vegeu qualsevol factura de llum)

   • A mi em preocupa més que Amancio Ortega i les seves empreses s’ho muntin per pagar bona part dels seus impostos a Irlanda, en comptes de aquí, perquè així escaqueixen diners. Les campanyes contra l’IVA les fomenten les companyies elèctriques per amagar que no paguen els impostos que haurioen de pagar sobre beneficis (d’un 30% real no acaben pagant ni el 10% a Hisenda). A banda que ningú pot determinar que el preu de la generació de l’energia sigui real i no inventat. Però sempre fan campanyes culpant a les regulacions administratives i als impostos de l’elevat preu de la llum. I això sense parlar si és humanitari fer negoci (i molt negoci) a càrrec d’una necessitat bàsica. Penso que Som Energia ni hauria de caure en el mateix discurs dels monopolis expoliadors.

 12. Una opció seria demanar una reunió amb la Generalitat. Seriem els primers, ens donaria visibilitat. I el més important, fonamentariem una visió social del mercat energètic. La nostra força és que sóm un col·lectiu organitzat. No hauriem de ser una cooperativa-empresa que fa comunicats ambigus

 13. Al meu entendre crec que cal plantejar diferents debats i fer diferents actuacions. Jo entenc que el què ha suscitat l’escrit de Som Energia ha sigut la mort d’aquesta señora de Reus, de la qual en algun medi s’ha dit que els serveis socials ja estaven al cas, potser no sabrem tot el que ha passat. Això és un cas puntual i a partir d’aquí podem pensar en: Com garantir l’energia a tothom? i des de Som Energia ens diuen que de moment van fent convenis amb ajuntaments per cobrir les necessitats de les persones. Però això genera un altre debat: L’energia és un dret bàsic? Doncs potser coincidirem en dir que si i per tant aquí venen d’altres mesures com replantejar la llei, valorar quin IVA pertoca, reformular les distribuidores i comercialitzadores, portes giratories,… No crec que es vulgui encobrir res ni a ningú, simplement potser es barregen diferents debats i ens acabem fent un embolic. Jo encara hi afegiria més elements de reflexió i actuacions: que diuen els nostres polítics i què fan realment? No estaria de més que quan hi hagi eleccions algu de Som Energia faci entrevistes a tots i ens digui les respostes amb dades aportades pels polítics per contrastar el que diuen i el que fan, així també es té en compte a l’hora de votar.

 14. L’energia és un bé bàsic. Les grans empreses, productores, comercialitzadores, subministradores, d’energia, sobretot si són d’una dimensió tal que són vertaders poders fàctics, han de ser públiques. Si s’admet que n’hi hagi de privades, incloent les cooperatives, han de ser, rigorosament, sense afany lucratiu.
  Quan una persona no pot pagar el consum d’energia, a causa de la seva situació econòmica, el cost ha d’anar a càrrec del pressupost públic, deduint-lo si cal d’una renda bàsica.
  Cal anar a l’arrel del problema, que és el mercat capitalista, la lògica del màxim benefici, la privatització dels bens bàsics.

 15. La mort de la dona de Reus és un accident domèstic i no hi ha ningú directament responsable.
  El que em sembla criminal és una societat que permet que a milers de persones desvalgudes se’ls deixi sense un servei bàsic per protegir abans els beneficis de les companyies que el dret a viure amb un mínim de dignitat. Les grans companyies elèctriques tenen molt a veure amb aquest model de societat, també per això soc de Som.
  Tot i que estic d’acord amb en David, cal detectar els aprofitats, nosaltres no podem actuar com les màfies. També aquí hem de demostrar que som diferents ni que s’hagi d’assumir un cert cost

  • Jo treballo a una companyia d’aigues municipal , i t’asseguro que tenim molta més sensibilitat que elèctriques i gasistes. Nosaltres tenim una tarifa social que ja baixa el cost de la factura i també tenim un fons de solidaritatde 65.000 euros per cubrir aquelles factures que no es poden pagar. Crec que ens toca assumir part d’aquesta solidaritat, però no tota…. Endesa podria aguantar aquesta despesa, Somenergia no sé… s’hauria de fer números. I després ens ha portat que com que no es talla el subministrament fins a vegades 5 mesos després de la factura… s’hi apunti gent que no li toca, i l’efecte rebot ens ha portat a que els incobrables d’aquest any s’han multiplicat per 5…
   Solidaritat SI, ajuda SI, ser diferents a les companyies tradicionals, SI… però demagògia i populisme, no. Una empresa ha de ser solidaria, però també ha de ser sostenible. Ajudem a qui calgui, fent una tarifa social, i ajudem tot el que puguem, però vigilem, vigilem i molt…. us asseguro que ve gent amb mòbils d’ultima generació dient que no volen pagar aigua…

 16. Els serveis bàsics, energies, aigua, comunicacions, estan privatitzats i oberts als mercats financers. S’hauria de començar a parlar de recuperar-ne el control democràtic…, com ja s’està fent amb el servei de distribució de l’aigua en algunes ciutats d’Europa.

 17. Crec que s’estant barrejant conceptes. Per exemple que un dret basic tingui un 21% d’iva en un pretesa societat avançada no hauria de ser. Que les responsabilitats sempre són compartides també és cert peròel que és evident és que qui pren la decisió de tallar un subministrament basic com l’electricitat és a la part de dalt de tot a la piràmide de la responsabilitat. Pel tema del reglament coincideixo amb alguns comentaris en referencia al cas de la senyora de Reus. Dóna la sensació que en el comunicat de Som Energia dona certa cobertura a Gas Natural per no haver un reglament. Sempre tot és millorable però la llei és clara. Abans de fer cap tall cal comunicar-ho a l’ajuntament cosa que no varen fer. També evidentment part del problema i per tant de la solució és que les administracions que posin les eines necessàries perquè es garanteixi un dret bàsic com l’electricitat però tinguem-ho clar. Des de Catalunya s’han portat iniciatives com la llei contra la pobres energètica que entre altres prohibia el tall del subministrament en periode hivernal. Llei que com ja sabem tots ha estat sospesa pel tribunal constitucional on evidentment per part de l’administració de l’estat espanyol no hi ha voluntat política d’avançar en lleis que garantieixin aquest dret bàsic a la població. En aquest Estat Espanyol la política del PPSOE ha estat privatitzar els drets bàsics com l’aigua, gas, llum cosa que ha fet que aquests drets bàsics s’hagin mercantilitzat posant per davant el benefici empresarial en contraposició de garantir un dret bàsic. Per tant de de la humilitat Som energia i sent concients del que som hauriem de posar sobre la taula i davant les administracions quin model d’energia volem pel nostre país en contraposició al model mercantil predominant de l’Estat Espanyol.

 18. Parteixo de la base que no conec a fons ni la llei, ni si s’ha de fer un reglament, ni la situació de les diferents administracions i companyies en el cas de la persona morta a Reus, però si que el tuf del comunicat no m’agrada.
  Vull creure que no és un problema ideològic sinó que tot deriva de una mala comunicació i/o una mala recepció del missatge.
  Espero que vosaltres no em decebeu.

 19. M’estava rumiant de fer el canvi d’empresa energètica, però el comunicat de SOM ENERGIA m’ha frenat. M’her repassat de dalt a baix el seb de la cooperativa, fins que he topat amb aquest comunicat corporatiu. Ja sigui des d’un tipus d’empresa (monopoli, oligopoli) o des d’una cooperativa, vull tenir clar que subscric un contracte amb algú amb sensibilitat social, que assumeixi la seva responsabilitat social envers la comunitat que serveix ( o se n’aprofita). Em resulta difícil, molt, assumir el comunicat de SOM ENERGIA. De fet, em sento decebut. No sé si expressa l’opinió dels seus socis o no, però formalment sí.
  Així, doncs, freno la meva intenció de canviar de companyia, ja que, ara per ara, no sóc capaç de veure grans diferències entre les grans elèctriques i les alternatives cooperatives o de qualsevol altre format social.
  Sí, decebut, i ho lamento. Esperaré a conèixer més alternatives. No estic disposat a sortir del foc i caure a les brases. On rau al final la diferència? Les grans elèctriques també obtenen bona part de l’electricitat que produeixen de sistemes renovables, cada vegada més. Hi ha d’haver un plus més enllà de la font d el’energia. Un tipus de negoci alternatiu de debò. No volem ser només consumidors. Volem un altre estil i uns altres principis.

  • Hola Josep Ma, jo t’animo a canviar igualment de companyia. On trobaràs una comercialitzadora que pregunti als socis i no socis? SomEnergia té molts avantatges respecte la resta de companyies. Hi tinc contractada la llum quasi des del principi i continuo pensat que vaig fer una bona tria.

  • Hola Josep Ma, yo también te animo a dar el paso. Puede que el “desafortunado” comunicado te haya desconcertado pero te aseguro que Som Energia es la mejor alternativa a las electricas tradicionales. Eso no quita que haya que seguir trabajando para mejorarla y que sea lo que todos deseamos que sea.

   Un saludo

 20. Crec que aquet comunicat de SOM ENERGIA respecte el cas de la senyora de Reus morta després que se li hagués tallat el gas no està a l’alçada de la nostra coperativa i crec que mereix una correcció urgent. Si la política de SOM ENERGIA és la que s’explica en el link penjat més amunt i que adjunto a continuació: https://blog.somenergia.coop/som-energia/2016/03/som-energia-davant-la-pobresa-energetica/
  EL COMUNICAT sobre la done de Reus és totalment DESAFORTUNAT, ja que aparentment es posiciona al costat equivocat.

 21. Un de gramatical: moll de l’os no de l’ós: perquè us referiu a l’element físic que configura l’esquelet oi ? (os, ossos) i no a l’animaló que corre pels boscos (ós, óssos).

  L’altre: no contribuïm a la confusió que vol escampar Gas Natural; la llei de referència és prou clara a l’article corresponent (no recordo si és el 6) i, per tant, no cal cap reglament interpretatiu. Aquell article és prou clar, diàfan i aclaridor, no calen reglaments, que només són necessaris quan cal regular aspectes amb interpretacions previstes diverses i conseqüències també diverses. La llei ja hi és (la catalana); el que cal és canviar les portes giratòries, l’IVA, el sistema elèctric…i això no depèn de nosaltres i d’aquí; o sí, però en aquest cas caldrà deixar de banda el marc polític i geogràfic a que estem sotmesos (oi que m’entens ?).

  Salut

 22. Com a soci de som energia tampoc em sento representat per aquestes reflexions…
  El tema de si es pot assumir o no l’hauria de decidir l’assemblea amb tota la informació disponible sobre el cost que això tindria… El comunicat sembla que vulgui donar la raó a Gas Natural….i la discussió de l’iva em sembla que intenta desviar el tema.
  La pregunta és…vol som energia tallar la llum a algú que no la vol pagar? Tant si és soci com si no…
  Fins i tot si fa un any que no paga….hem de fer-lo fora?
  Crec que les conseqüències socials d’aquesta decisió..i les conseqüències econòmiques per la cooperativa mereixen que prenguem una decisió col.lectiva… aquestes reflexions no acabo d’entendre qui les signa…però definitivament no són les meves.
  És prou clar que som aquí per fer les coses d’una altra manera….i sens dubte..també en això. Potser caldrà destinar més d ‘un terç del cèntim solidari.
  Molt bona idea lo d’afegir a l’enquesta la possibilitat d’assumir aquestes factures amb els diners que s’han cobrat de més.
  Salut i endavant!

 23. Treballo al món de la companyies de serveis d’aigua. Perdoneu però jo veig molta demagògia i populisme amb aquest tema. Crec que tots tenim clar que la solidaritat és la base de qualsevol ètica i la base d’una bona convivència. Les companyies de servei, sobretot les de l’aigua estem fent un sobreesforç econòmic notable. Tenim una tarifa social, que rebaixa el preu de 40€/bimestrals a 28€/Bimestrals. Tenim 65000 euros per a un fons social per als que no poden pagar. Fins aquí tot és correcte, també que no podem tallar l’aigua pq hi ha aquesta nova llei de la pobresa energètica, amb la que també estem d’acord, i ens hem d’esperar que benestar social als 2 mesos ens comuniqui si es tracta d’una residencia vulnerable o no. Però llavors surt el problema, els aprofitats, els okupes que han ocupat tot un bloc de pisos i ho relloguen a gent vulnerable, okupes que et venen amb un smartphone de la última generació dient que no pensen pagar l’aigua…. I això es solidaritat? si us plau la solidaritat i l’ajuda ha d’arribar a qui la necessita, i aquesta informació no la tenen les companyies de serveis. Les d’aigua estem fent un pas endavant, però la majoria de les electriques i de gas, no. Però pertoca a les administracions controlar qui necessita aquesta ajuda, i no obligar a les companyies a esperar mesos i mesos per poder tallar un subministrament d’un que no necessita ajuda.
  Estem confonent la solidaritat amb gent que s’aprofita, us ho puc assegurar, perquè cada dia veig moltes situacions de gent que no ho necessita. Si tothom es nega a pagar, doncs tanquem tots la paredeta, i no es podran fer inversions, ni mantenir una xarxa de serveis digne. Solidaritat, si, populisme barat, no.

 24. Veient la riquesa del debat sorgit arrel de la notícia, voldríem aclarir, per si no ens hem explicat prou bé, que des de Som Energia apliquem la Llei 24/2015 i no només a Catalunya si no a tot el territori de l’Estat Espanyol. Hi hagi o no reglament.

  A més a més, una tercera part del Donatiu Voluntari està destinat a abordar la problemàtica de la Pobresa Energètica; i també a la Plataforma disposeu d’un espai perquè totes les persones interessades aporteu idees per tal de treballar localment amb les entitats del tercer sector (https://plataforma.somenergia.coop/groups/profile/56122/pobresa-energetica-pobreza-energetica).

  Aquí hi ha una notícia on trobareu les accions de Som Energia respecte aquest tema: https://blog.somenergia.coop/som-energia/2016/03/som-energia-davant-la-pobresa-energetica/

  D’altra banda, tot això no treu que s’hagi de posar llum a molts des aspectes invisibles que generen situacions com aquesta de la Pobresa Energètica.

  S’ha de senyalar tots els actors implicats i fer propostes (reducció de l’IVA, desplegar un reglament, modificació de la llei elèctrica) per deixar de posar pedaços i construir un model energètic just, democràtic i equitatiu.

  En cap cas des de Som Energia hem volgut manifestar suport a Gas Natural per la seva actuació.

 25. Desafortunat en quasi tot. Iva reduït sí, per determinada potència i consum, no per a dispendis energètics elevats. Per cert el mercat no es lucre amb l’IVA. Ni les portes giratories es solucionen baixant l’IVA. Demagògic apelar als pedaços per tapar les injustícies. Això és eximir-se per elevació. Quan la justícia social imperi Urbi et Orbi no caldran pedaços ni caritat, però de moment poden ajudar a minorar alguns problemes “menors” com el dels efectes de la pobresa amb resultat de mort. La llei catalana, recorreguda o no, això no ho sé, defineix uns procediments que no s’han complert en el cas de la senyora de Reus. Sí,i és cert que aquesta llei apela al subministrador i no concreta si és el distribuidor o el comercialitzado. El que cal no és escudar-se en aquesta ambigüetat com fa el comunicat, sinò precisar les correccions que cal fer per que qedi ben definit en cada cas. I fer i defensar els aclariment, correccion i propostes positives que fem des de Som Energia, no tirar pilotes fora.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *