Inicio > Tarifas y Precios de la luz > El Bo Social a les factures de Som Energia

El Bo Social a les factures de Som Energia

 

[También en: Castellano]

Des de l’1 de juliol apareix un altre concepte a les factures de la llum, que és el Bo Social.

Tal i com us informàvem a la documentació de l’última Assemblea, des del passat juliol hem començat a veure reflectit a les factures de la cooperativa el Bo Social, ja que la llei obliga a totes les comercialitzadores a finançar-lo

Actualment tan sols poden oferir el Bo Social les Comercialitzadores de Referència (anteriorment conegudes com a Comercialitzadores d’Últim Recurs) que ofereixen la tarifa regulada PVPC o “Preu Voluntari al Petit Consumidor”, (que abans es deia TUR o “Tarifa d’Últim Recurs”).  Malauradament, a Som Energia no podem aplicar el Bo Social establert pel Govern, perquè som una comercialitzadora del Mercat lliure i no del Mercat elèctric regulat.

Som Energia, seguint la normativa, va començar a pagar el Bo Social a finals de desembre de 2016. Els últims mesos la cooperativa ha fet front a aquest càrrec sense traslladar-lo a les factures gràcies al superàvit del 2016, però això ja no és viable i ara ha arribat el moment de començar-lo a aplicar.

El Finançament del Bo Social suposa un import aproximat de 0,025 €/dia (0,75 €/mes) reflectit a les nostres factures d’electricitat des de l’1 de juliol de 2017. 

Aquest càlcul l’hem fet en base al que la cooperativa ha anat pagant els últims mesos (el primer trimestre de l’any hem pagat 65.000€ per 30.000 clients, que són els que la CNMC va estimar que teníem). 

Fins fa poc, el Bo Social requeia sobre les empreses que duien a terme, simultàniament, les activitats de distribució, comercialització i generació. Una sentència del Tribunal Suprem va obligar al Ministeri d’Indústria a elaborar un nou mètode de finançament on les famílies són les principals afectades.

Amb el nou repartiment, totes les comercialitzadores financen el Bo Social en funció del nombre de contractes d’electricitat, sense tenir en compte l’energia utilitzada. Per il·lustrar-ho: amb el nou repartiment, una fàbrica contribueix igual que una família al Bo Social.

Som Energia va presentar-hi al·legacions, perquè suposadament el Govern fa pagar a les empreses elèctriques el Bo Social, oblidant que els seus ingressos vénen del que es factura als clients. En última instància, s’expliqui o no, és el client el que acaba pagant.

Per últim, si se suposa que el Bo Social és una ajuda per a les persones més desafavorides, potser enlloc de finançar-se a través de la factura, es podria fer per altres vies, com podrien ser els Pressupostos Generals de l’Estat, a partir de l’Impost de Societats o l’IRPF, per posar alguns exemples.

2 Comentarios

  1. Hola, tengo casa en el campo y quisiera montar una sistema de producción en casa ,
    Podría Compartir con la cooperativa en línea ….? O como la red
    De
    Distribución pertenece a otros no es posible? Gracias por la Indo y vuestro gran trabajo

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *